Historie

Terug naar vorige pagina
geschiedenis
Het borgterrein Ewsum is sinds de 14e eeuw terug te vinden in historische documenten.
Een plek met een kleurrijke, levendige geschiedenis van oorlog, liefde, handel, adel en ambacht. Sinds de 14e eeuw is de borg in verschillende handen geweest, heeft rijkdom en armoede gekend en is behoorlijk in uiterlijk veranderd. Echte Groningse adelnamen hebben de borg van leven voorzien. Te beginnen bij de Ewes in 1371 die tot in de zeventiende eeuw de borg bestierden.
Door de tijd heen hebben deze Van Ewsums allianties gesloten met graaf Edzard, George Van Saksen. Ook Fokko Ukena heeft nog een dubieuze rol gespeeld in de overlevering, maar ook de Coenders uit de stad (van de Coendersborch in Nuis) zijn eigenaar geweest van de borg. Allemaal namen die je in de regio terug vindt bij andere historische plaatsen, maar ook veel als straatnamen.De oorspronkelijke borg was ooit versierd met een prachtige toren. Deze is gebouwd tijdens een verbouwing in 1649 door de bewoner Johan Lewe. Hiervoor liet hij de geschutstoren (donjon) verlagen. Die geschutstoren uit 1471 is er nog steeds en ligt in de waterpartij op het borgterrein.

De borg is in de 19e eeuw ernstig in verval geraakt wat uiteindelijk heeft geleid tot sloop van de borg en het westelijke schathuis (ook wel koetshuis genoemd) in 1863. Veel onderdelen van de borg zijn door de hele provincie verspreid geraakt. Het oostelijke schathuis is gelukkig bewaard gebleven, dat is het pand waar nu de theeschenkerij, beheerderswoning en erfgoedlogies in gevestigd zijn. De eeuwen oude donjon is het pronkjuweel dat herinnert aan lang vervlogen tijden.

De huidige boerderij achter het oostelijke schathuis stamt uit 1932 en is ontworpen door architect Sietze Albert Veenstra in Amsterdamse Schoolstijl.

Wil je meer lezen over de geschiedenis van borg Ewsum? Kijk dan op https://nl.wikipedia.org/wiki/Ewsum_(borg) daar vind je een uitgebreide geschiedbeschrijving.